donderdag 26 maart 2015

Fotograaf worden? Jos Metzelaar fotograaf Delft
Wil je fotograaf worden? Jos Metzelaar fotograaf-vakfotograaf

- Er zijn erg veel fotografen, professioneel en hobbyfotografen.
- Wil je er een dik belegde boterham mee verdienen?
- Of is het je passie om te fotograferen ook al zijn de inkomsten nihil.

Mijn ervaringen.Als jongen van 12 jaar was ik al bezig met fotografie.
Ik ben begonnen met het " boxje" van mijn vader.
Van die vierkante fotootjes in zwart-wit. Ik was er helemaal gek van.Op latere leeftijd ben ik wat meer rond gaan kijken naar mogelijkheden en camera's.
Ja, geloof het of niet. Ik kocht een Olympus Trip en ging dia's maken.
Veelal van vakanties en familie aangelegenheden. Maar was ook hier door gepassioneerd.

Toen kocht ik mijn eerste spiegelreflex camera, de Oympus OM-1 toen wel 1300 gulden. Ook een Olympus dus. Ik moest stoppen met roken en mocht toen de camera kopen!
Hiermee kon ik het diafragma en de sluitetijd instellen en kreeg heel andere foto's dan met het boxje van mijn vader en de Olympus Trip.

Tijd voor scholing. Ik was 18 jaar en ging naar de fotovakschool in Leiden. Ja, hier ging een nieuwe wereld voor mij open. Mijn docent had al snel in de gaten dat ik echt "weg" was van fotografie en de mogelijkheden hiervan.

Hier leerde ik zelf films te ontwikkelen en af te drukken en alle mogelijke technieken om dit goed en zorgvuldig te doen. Het hek was van de dam. Ik besloot om fotograaf te worden, mede op aanraden van mijn docent vakfotografie.

Wat ga je dan precies doen? Heb je geld voor een eigen bedrijf en promotie daarvan?
het beschikbare budget was erg klein, dus zelf folders maken en met de hele familie in brievenbussen stoppen. Liep het storm? Nee, maar ik kreeg toch een paar opdrachten en was er erg blij mee.

Toen was er het begin van een fotograaf!
Ik ben een cursus Javascript en websitebuilding gaan doen. Want had natuurlijk geen geld om dit uit te besteden. Ook het administratieve gedeelte heb ik mezelf aangeleerd. Een helaas te snel overleden buurman werkte bij de belastingen en heeft me geleerd om een boekhouding op te zetten.

Nu was er dus een opgeleide fotograaf, wat reclame en de administratie was voor elkaar.

Dus aan de slag!


Nu mijn Nikon! De Nikon D800E! Haarscherp en veel pixels!
Langzaam kwam er werk op me af. Voornamelijk huwelijksreportages, wat ik erg leuk vond om te doen. Hier heb ik later ook de nadruk opgelegd. Het werken met en fotograferen van mensen trok mij in dit deel van de fotografie erg aan.

Hoe gaat het nu? Ja, de concurrentie is moordend geworden. Dus moet je als fotograaf je horizon verbreden. Ik kreeg nogal eens de vraag voor produktfoto's. Ik heb me hier in gespecialiseerd en doe dit naast de huwelijksfotografie ook met veel plezier.

Verder geef ik regelmatig een praktisch gerichte cursus basisfotografie aan mensen welke wat meer met hun camera willen doen. Ook dit doe ik met veel plezier.

Spijt dat ik fotograaf ben geworden? Nee, absoluut niet! Het is en blijft een beroep met vele mogelijkheden waarin je je gevoel kwijt kunt.

Iedere tijd heeft zo zijn voor-en nadelen. Uiteindelijk moet je kiezen voor wat je hart je ingeeft en er professioneel mee om leren gaan. Niet direct veel verdienen maar doorzetten en vooral jezelf verdiepen in alle mogelijkheden.Specialiseer jezelf en werk met een aantrekkelijke prijsstelling. Maak je bekend op alle mogelijke vormen van social media. Geef je klanten meer dan wat er is afgesproken, laat zien dat je de opdracht waard bent!

Jos Metzelaar - vakfotogeraaf - Delft

Bekijk mijn websites:

http://www.fotograaf-trouwreportages.nl

http://www.digitalefotograaf.nl

PS

In een goede foto herken je 2 dingen! Jezelf en de fotograaf!


1 opmerking: